søndag den 30. oktober 2011

Indbrud

Min far bruger lidt af sin fritid på at skrive og anmelde bøger. På den måde har han gennem de sidste år fået en hel fornem samling af bøger med forfatterhilsner eller bøger direkte fra forlaget med henblik på en anmeldelse.

Jeg elsker selv at læse. Begge mine forældre er storforbrugere af litteratur og læser, læser, læser. I min barndom fyldte litteratur meget. Der blev både læst højt, og vi læste selv hver især. For nogen tid siden manglede jeg noget at læse i, og støvede rundt i mine forældres reol efter noget interessant. Pludselig flyver min mor ind i soveværelse og kommer løbende ud med en bog højt hævet over hovedet - en bog med skriggult cover. "Hvis du mangler noget at læse, så tag denne her! Din far fik den af forlaget til en boganmeldelse, den er SÅ god og sjov!" Det viser sig, at min far ikke var udpræget begejstret. Jo, bevares, han synes den var fin, men begejstringen var på ingen måde på højde med min mors.

Men jeg tog bogen med hjem, og nu har jeg lige læst sidste linje og I lååååve it! Den er sjov, den er velskrevet, den er ... fantastisk!

Bogen hedder "Indbrud" og er skrevet af Ole Rosenstand Svidt, der cand. mag i æstetik og kultur, og er redaktionssekretær på musikmagasinet Gaffa. Han er født i 1974 og "Indbrud" er hans debutroman. Bagsideflappen betegner den som "en tragikomisk, social-surrealistisk fortælling fra en verden, hvor tyv tror hver mand stjæler ...". Den er udgivet på forlaget Nulpunkt.

Bogen fænger lige fra side et. Den er skrevet i nutid og med jegfortæller - begge dele er medvirkende til, at man straks føler sig tæt på personen. Ole Rosenstand Svidt har valgt at skrive bogen, så den virker semi-biografisk - bl.a. hedder hans fortæller således 'Elo Rosenørn Schmidt'.

Bogen starter, da Elo kommer hjem og opdager, at han har været udsat for indbrud - et fænomen mange danskere nok kender til. Det gør også (for de af os, der har været udsat for indbrud), at man straks kan følge Elos tankegang: 'Er de stadig derude? Kommer de igen? Kan de finde på at gøre mig noget?' ... og efterfølgende tanken om, at nogen har endevendt ikke bare ens egendele, men også - på sin vis - hele ens liv og tanker.

Romanen fortsætter nu med, at Elo begynder at tage sin forholdsregler, så han ikke igen bliver udsat for indbrud - men hvordan sikrer man sig det? Hvordan undgår man igen at blive offer for indbrud - og hvilken pris er man villig til at betale? Hvornår tænker man rationelt - og hvornår er man blevet direkte paranoid? Og kan man i princippet ikke godt være forfulgt af folk med bagtanker - selvom andre ville betegne én som paranoid?

Romanen har hele vejen igennem en ironisk undertone, der gør, at hvis man ikke trækker på smilebåndet, så sidder man simpelthen og hulker højlydt af grin. Persongalleriet er overskueligt og man føler, at Ole Rosenstand Svidts persongalleri er levende mennesker - man kan se dem for sig; de er ikke bare tamme karikaturer. Man kan nikke genkendende til Elos tanker - selv på de steder, hvor de er lidt far out. 

Bogen er på 324 sider og rimelig hurtigt læst - for man kan simpelthen ikke lade den ligge! Den er alletiders bog at have med i sommerhus, på weekendophold eller til at hygge med en weekend, hvor vejret er trist og man hygger under dynen (også alene - for hvem gider forstyrres af mand eller børn, når man læser?!). Især i disse halloween- og regn-og-ruskdage er den perfekt! På den måde fuldendte den min aften/nat i går, da jeg efter en omgang "Saw" og "Åndernes hus" læste slutningen på bogen og følte, at en kold weekend i oktober ikke kunne være mere fuldkommen.

Jeg vil lige understrege, jeg ikke på nogen måde har fået noget ud af at anbefale denne bog. Jeg synes bare, den fortjener omtale - selv på en lille blog som min med begrænset antal læsere. For jeg synes at netop du skal have mulighed for at læse denne fantastiske bog, der meget vel kunne drukne i mængden af litteratur udgivet af andre (større) forlag. Den er muligvis ikke udgivet hos Gyldendal eller flere tusinde oplæg - men den kunne godt have fortjent det!

Her er vidunderet. Billedet er lånt her: http://www.gaffashop.dk/shop/svidt-ole-rosenstand-50966p.html, hvor du også kan læse mere om bogen.

'Frik-show'

Jeg har forresten uploadet min første video nogensinde på YouTube. Og hvad er det så for en video? Jo, der er såmænd af Frik, der ringer på piccoloklokke. Jeg kan ikke huske, om jeg nogensinde har skrevet om det herinde, men da vi fik Frik, skulle vi jo lære hende, at når man skulle ud og tisse, skulle man sige til. Så vi lærte hende at skrabe på havedøren. Det tog hun dog ret bogstavligt, og i løbet af nogle måneder, var der nærmest ikke nogen dør tilbage. Så HG stillede en piccoloklokke op ... og jeg var ved at dø af grin! "Man kan altså ikke lære en hund, at ringe på piccoloklokke!" "Vi får se," var svaret. Og her er så beviset:


Man KAN lære en hund at ringe på piccoloklokke!

lørdag den 29. oktober 2011

Halloween

Har lige smidt familien hjem efter en omgang halloween(u)hygge. Jeg syntes ellers ikke rigtig, jeg oooorkede halloween i år, men da jeg gerne ville have dem til at se det lille myr (læs: Supaya), mens hun er bare nogenlunde lille og vores 'nye' sofa (arvesag) og sofabord (genbrugsguld) samt andre småforbedringer, kunne det jo lige så godt være nu - især, når vi alligevel har en masse pynt, vi skal have brugt.

Orkede dog ikke en masse huhej (føler mig stadig ikke rask, trods næsten to mdrs sygdom), så holdt det på nogenlunde lavt blus. Købte lidt frugt, smækkede en lagkage forklædt som græskar sammen, købt lidt chokolade og delikatesseflødeboller (plejer ellers at lave dem selv) - bl.a. med lakridssmag (score! Me likey like). Fik lokket min mor til at bage theboller og min far ankom med helt varme pære/chokolade-croissanter.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er en lidt kræsen familie ... ja, altså med undtagelse af mine forældre - de spiser alt. Men HG spiser intet i afdelingen af frugt og grønt (med henvisninger til 'kompost' og rynken på næsen) og jeg spiser ikke kød. Min mormor bryster sig af, at være verdens MINDST kræsne menneske ... det er dog en sandhed med modifikationer - hun tager prisen for det mest kræsne væsen på denne klode (og tilføjer et højlydt "AD!" (med dyb røst), når noget på listen over ikke-spiselige-mormor-ting passerer forbi hendes næse). Så efter nogen hjernebrydning faldt valget på snitter - ganske simpelt. Så er der rugbrød på bordet (med og uden kerner ... er jeg den eneste, der synes, man ikke kan få kerner nok?!) og man kan selv vælge, hvad der skal ovenpå. Lavede karrysild (uden sild!) og rygeostsalat, stegte nogle rødspættefiletter, rørte en remoulade sammen, varmede en leverpostej, stegte champignoner og bacon. Derudover var der æg, saltkød, italiensksalat (på købe-måden) og skinke. Alle blev tilfredse og det var rimelig overskueligt. Og kattene var lykkelige, da de fik lov at dele en filet. Til 'dessert' ostebord (med hjemmerørt alpeost m. valnødder (er vi den eneste familie i verden, der kan lide alpeost?), kiks og vindruer.

Faktisk var det ret hyggeligt. Jeg eeeelsker frokostbord. Elsker hjemmelavet karry(sild)salat, rygeostsalat og æg (dog ikke på kombo-måden!). Sidste år skulle vi have holdt jul på landet, HG og jeg. Den første jul, vi skulle stå for. Ellers har det på skift været hos mine forældre og min mormor. Men endelig har vi plads ... og så sneede vi inde. I ni dage! Med familien i byen og os to her på landet. Og endte med også at misse julefrokosten (NOOOOO!). Så det var helt hyggeligt, at vi sad der, bænket om bordet (arvegods) og spiste julefrokost - med næsten et års forsinkelse.

Desværre har jeg ingen billeder fra dagens idyl. HG har ikke fået tømt sit fyldte kamera. Og mit skal have opladet batterier.

... Og dér lød et sært 'splat' fra Supayas bakke. Tror liiiige jeg skal lukke hurtigt ned her (nogen har øjensynligt fået for mange godbidder), finde HG (kattebakke - HJÆÆÆLP!) og få givet skidekassen en omgang zolac.

Line over and (so far!) out.



fredag den 28. oktober 2011

Siden sidst ...

... har jeg bl.a.:

1) Ligget syg (noget influenzaagtigt).


2) Sørget over Vips.


3) Ligget syg (nu med bihulebetændelse).


3) Fået ny kat, Supaya, gennem et af Dyrenes Beskyttelses internater. Hun er seks måneder (snart haft hende en måned). Hun er hvid med ét blåt øje og ét grønt. Og så er hun døv. Hun var MEGET kælen på internatet og de første tre dage ... herefter har hun haft alt for travlt til at gide kæl!


4) Blevet bidt af Supaya (hun var ikke særlig begejstret for at hilse på Phoeba!).

5) Været ved læge og blive stivkrampevaccineret.


6) Tabt fem kilo.

7) Spist seks bøtter lakridsis.

8) Taget seks kilo på!


9) Været med HG til læge for at blive stivkrampevaccineret (Supaya er stadig ikke så vild med Phoeba!).


10) Fået Tyskeren hjem - han er nu 'Tyskeren Ewald' (Ewald pga. nummerpladen).


11) Solgt og taget afsked med Skodaben.


12) Været syg igen igen (kold lungebetændelse).

13) Blevet influenzavaccineret (just in case!).


14) Shoppet vintertøj.


15) Holdt fødselsdag nok engang - HGs familie.


16) Set "Kongen af Queens" fra ende til anden tre gange.


17) Spillet en masse Mystery Case Files (Loooove them!).


Det var bare lidt af det, her er sket. Vil slutte af med et billede af Supaya, hvor man rigtig kan se hendes øjne.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...