torsdag den 6. december 2012

Mit liv i snekuglen

December er altid en speciel tid på året for mig. D. 3. december har fået sin helt egen betydning. Og d. 3. december i år havde jeg tiårs jubilæum. Den dag var jeg ikke klar til at dele min historie med jer, men det er jeg nu. Den blev skrevet for syv år siden, men har nu fået rettelser. For ti år siden døde en del af den gamle Line, og den nye, hende jeg er i dag, fik liv. Jeg håber, I vil tage godt imod min historie ...

Det er nu ti år siden ... Ti år siden jeg ankom til Gråsten Gigthospital. Ti år siden at den gamle Line døde, og en ny (eller meget gammel?) Line genopstod som Fugl Føniks af asken.
Jeg kan stadig huske rejsen og, hvordan jeg græd og teede mig som et pattebarn over at skulle af sted og forlade dem alle sammen i julemåneden. På et eller andet punkt hadede jeg dem vel også. Hadede mor. Hadede far. Ikke bare for at have født mig - født mig ind i dette forbandede liv, i en krop, der hverken kunne det ene eller andet. Men hadede dem også for at sende mig af sted alene. Hvordan fanden skulle jeg overleve tre uger på Gråsten Gigthospital (alene) blandt fremmede mennesker?  

      Måske hadede jeg bare, fordi det var lettere at tage af sted i vrede end i sorg? Det er altid lettere at være vred end at være ked af det og give sig hen til sine følelser ...
      Men det virkede også uretfærdigt. Uretfærdigt, at jeg ikke længere var et barn, der kunne overlade sorgerne til de voksne. Det er så meget lettere at være barn i en verden, hvor al smerte går væk, når bare den voksne puster længe nok.





Jeg tror, jeg husker alting fra de tre uger i detaljer. Morgenen da jeg ankom. Den skarpe frost i luften og kvalmen, der sad som en sur smag i mundhulen. De røde pap-uroer i vinduerne vinkede til mig; møjsommeligt klippet ud af hænder og fingre uden gigtsygdom, og hvor finmotorikken stadig er intakt. Julestjernerne, der stod og pyntede i hvert vindue. Juletræet i rygerummet. Mit tildelte tøjskab, hvor låsen drillede - nøglen skulle drejes på en helt bestemt måde for at få skabet op - meget praktisk på et Gigthospital! 
     Ved ankomsten kunne jeg mærke, hvordan noget trængte sig sammen om mig. Som blev jeg lukket inde i en osteklokke ... eller måske nærmere en snekugle. En snekugle med en lille Line indeni, og hvor den rigtige Line sad et sted i virkeligheden og holdt om kuglen og kiggede ind. Jeg kunne lægge mine hænder mod glasset og se og høre dem, jeg elskede, men ikke trænge ud til dem. Og jeg vidste, at når glasset blev sprængt, ville det være en anden Line, der rystede glasskårene af sig.
     Jeg kunne sikkert opremse alt i detaljer, hvis jeg blev spurgt. Alligevel er det hele samtidig så mærkeligt tåget og fjernt. Som om enkelte hændelser skiller sig ud og hæver sig over andre - ubetydelige hændelser. Som søen, der frøs til ... vi kunne sidde i rygerummet og se, hvordan raske og rørige mennesker skøjtede rundt dernede. Jeg husker hende den lille pige - hun havde en rød tophue på, og lange mørke fletninger hængende ned ad ryggen. Ligesom mig selv som lille.



Vi snakkede om at sætte ski under kørestolene og rollatorne og deltage i morskaben.
Det sneede også en del de uger. Det sner ellers aldrig i december, men det år gjorde det! Lige præcis det år.
      Jeg fik nyheder hjemmefra over den skrattende mønttelefon, der slugte usigelige mængder af småmønter. Der var store trafikproblemer, og jeg frygtede at strande på hospitalet julen over. Hjem, det ville jeg!
      Men det jeg husker bedst fra ugerne på Gråsten, er Aase, der boede i værelset overfor mit. Når vi gik i seng om aftenen, kunne vi ligge og vinke til hinanden før dørene blev lukket af vores værelseskammerater, der ikke var oplagt til pjat!
      Aase blev min overlevelse! Hun var årsagen til, at jeg kom helskindet igennem, og også har goder minder derfra. 


  
Det var den december, TV2 viste "Brødrene Mortensens jul"... Hvorfor kan jeg huske sådan noget? Fjernsynet var altid tændt om aftenen, men lige så snart julekalenderen kom, blev der zappet væk. Og jeg fik en klump i halsen. For jeg vidste, min yngste bror på 11 sad hver dag og skrev hilsner til mig, i håbet om, de blev vist på TV2s side efter julekalenderen. Hvad hvis jeg gik glip af hans hilsen? 
     Det var håndboldkampene, der var det store tilløbsstykke de dage i december på Gråsten Gigthospital. Mange gange blev køkkenpersonalets tålmodighed sat på hård prøve, fordi spisetiderne måtte ændres, så sportsfolket kunne se deres kampe på fulde maver.
Maden på hospitalet var utrolig lækker og veltillavet. Aase og jeg fik speciel mad, fordi vi var vegetarer. Der var dessert for dem, der blev weekenden over. Der var som oftest ikke mange af os, og jeg hulkede i telefonrøret og druknede mine ulykkelige forældre i tårer, mens de sad på Bornholm og ikke kunne se, hvordan det skulle kunne betale sig for mig at tage den lange tur hjem, bare for to dage. Jeg savnede min familie, min kæreste, dejlige, HG og mine katte, som pludselig ikke lå i fodenden, når jeg vågnede om morgenen. Jeg følte, vi altid var adskilt i julen, HG og jeg. Året før sad han på Pharmakon i hele december, og nu sad jeg i al min elendighed i Gråsten.
     Den første weekend fik vi mandelrand og syltet frugt, som vi et halvt år senere (hvilket jeg selvfølgelig var uvidende om på daværende tidspunkt) ville komme til at sidde og spise under en hedebølge - og på vores bryllupsdag.
     Alligevel tabte jeg 5 kg, de tre uger, jeg var på Gråsten Gigthospital.


  
Sneen gav anledning til store problemer for os patienter. Historien om vores tur til supermarkedet kan stadig få hele den pukkelryggede til at grine. Det var selvfølgelig Aases påfund ... Altså det med sokkerne. Hun klippede dem op og bandt dem om støvlerne, så vi bedre kunne stå fast og ikke skulle glide på isen. Med Fido ved hånden (som hun kaldte sin lille trækvogn til varer) drog hun af sted, godt indpakket og med sokker om støvlerne. Ingrid - det tredje medlem af vores lille vegetarklub og højtelsket af alle patienter - knugede godt om rollatorens håndtag, og jeg humpede som sædvanlig meget uskønt af sted.
Der blev gloet noget, da vi tre skabninger fra hospitalet drog af sted. De lokale troede nok nærmere, vi var undslupne fra en psykiatrisk afdeling!
      Da vi endelig nåede supermarkedet, vidste vi egentlig ikke rigtig, hvad vi skulle købe. Hospitalet var jo en lille lukket verden, hvor der var, hvad vi skulle bruge. Så vi drog tilbage igen. Men da vi kom ud på fortovet, havde de så sandelig haft travlt med at rydde sne væk og salte - bare til ære for os og vores sokker!
      Det var da alle håndboldkampene kom, at Aase fandt på det med pruttepuden. Som nogle af de eneste ragede det os en høstblomst, at der rendte nogle idioter rundt på en bane med en bold. Men de andre var temmelig irriterede over pruttepuden, de fandt det ikke spor morsomt, men barnligt! Aase og jeg fortrak til værelset, hvor Aase lavede julekort og gaver til børnebørnene, og vi afholdt en konkurrence om, hvem der kunne komme på den mest perverse vittighed.


       
Dagen efter faldt noget af loftet inde på mit værelse ned. Det dryssede ned med en underlig sort substans i min seng, men det blev nu ikke taget så højtideligt af personalet. Aase rykkede sin seng ti centimeter ud fra væggen, hun skulle ikke gøre sin astma værre ved at blive overfaldet af en mystisk substans fra loftet, mens hun sov.
     Personalet syntes, at nu måtte vi tage og geare ned og opføre os ordentligt!
     Dagen efter tog min værelseskammerat hjem og den færøske Iris kom i stedet.
     Loftet blev, hvor det var!
     Og Iris børstede ikke tænder den første uge. Hun tog hjem på weekend, mens tandbørsten blev stående urørt i glasset og Aase grinede til hun fik hosteanfald, ikke kunne få vejret og måtte have iltapparatet i brug.
     Jeg kunne ikke tåle røgen i rygerummet, men det var det eneste sted, der var værd at opholde sig. Jeg sad der, til jeg rystede af nikotinchok og måtte ud og trække frisk luft.
Den ene dag kom en af sygeplejerskerne stæsende ind i rygerummet med vilde øjne for at bekendtgøre, at det altså var en fejl, at brandalarmen var gået i gang, og der var ingen grund til panik! - Men i rygerummet kunne vi ikke høre nogen brandalarm, så vi havde siddet flere minutter i et værre inferno, uden at være klar over panikken, der omgav os.
Den aften snakkede vi om, hvor vi mon skulle begraves den dag, vores kroppe endelig ville sige fra. Ingrid sagde, med smil på læben, at vi sikkert ville blive indleveret på Kommune Kemi med alt det lort vi rendte rundt med i kroppen!



Men det var historien om alle de gode ting, der skete. Alt det sjove. Heldigvis er det de ting, jeg husker bedst.
     Men der var også historien om hende den ældre dame, der faldt om i omklædningsrummet efter træningen. Eller den søde Agnes, der altid sad stillet i hjørnet af rygerummet med en eller andet form for håndarbejde, der pludselig fik en blodstyrtning fra tarmen. Eller den unge mand, der fik lungebetændelse, og lå med høj feber et par værelser fra mit. Eller da Aase blev uretfærdigt beskyldt for at stjæle fra håndarbejdsrummet. Den unge pige, de sendte hjem, fordi hun "nok ikke fejlede noget" og som ikke kunne passe hverken sit job eller sine to små tvillingepiger og ikke anede, hvad der nu skulle ske. Eller Iris, der i virkeligheden bar rundt på en sørgelig historie, om en søn, der døde, da lynet slog ned i ham under en fisketur. Røgsøjlen havde stået op fra hans livløse krop, der lå dér på bunden af robåden. Hans kammerat, der havde måtte fortælle Iris den triste nyhed, var blevet slynget ud af båden og havde overlevet. Iris fortalte det en morgen, mens hendes gigtplagede hånd holdt krampagtigt fast om plastikskeen med et blævrende stykke blødkogt æg. Den gule hinde farvede skeen og gav mig - sammen med historien - kvalme. Iris fortalte med tårer i øjnene og dirrende stemme med en sød færøske accent. Jeg blev bevæget over, at hun delte sin tragiske historie med mig, en fremmed. Kort tid efter eksploderede fyrfadslyset vi havde tændt, og det havde nær sat ild i gardinet. Endnu engang rullede personalet med øjnene over vores narrestreger - men det var jo ikke vores skyld!
     Så var der Karen - Aases værelseskammerat - hvis søn forsvandt, mens hun var indlagt, så hun måtte kontakte Politiet, for at få hjælp - gad vide, hvordan det endte?
     Jeg ved, hvordan min egen historie endte.
     Men hvad med alle disse mange andre mennesker jeg mødte der? Alle de skæbner - hvor mon de er alle sammen nu? 



Jeg tænker meget på Aase - næsten hver dag. Især nu i december. Det er hendes skyld, at jeg overhovedet har gode minder fra disse tre hårde uger af mit liv. Det er hendes skyld, at mange af de dårlige erindringer næsten er væk. Kun de gode står skarpe tilbage. Det er dem, der hæver sig over de andre, og begraver de dårlige på bunden af erindringens mørke gravkammer.
     Hun gav mig meget på de tre uger, Aase. Og uanset, hvor hun er nu, er der liv og fest omkring hende. Hvordan kan der være andet?
     Hun har lært mig at se livet fra et andet perspektiv. Aase er blevet et begreb. Og en del af ånden og stemningen, der hviler over december måned.

Af og til kan jeg mærke gråd og en dyb, dyb sorg - en sorg og en gråd, der synes at have ligget i dvale lige siden Gråsten og siden jeg fik min diagnose måneden efter på Frederiksberg Hospital. Det er en sorg og gråd, som jeg aldrig har turdet slippe fri. Som jeg aldrig har ladet mig selv slippe fri, fordi jeg ikke ved, hvad der sker, hvis jeg slipper den løs. Jeg ved ikke, om jeg ville være i stand til at stoppe gråden igen. Ved ikke, om jeg nogensinde kan blive rigtig glad igen.
     I korte øjeblikke kan jeg stadig mærke et strejf af lykke, glæde eller håb, men ikke på den samme måde som tidligere. Ikke i den samme grad. Det er som om, de følelser hører en hel anden verden til. Som om de er den gamle Lines. Den 'før alt dette her skete'-Line. Den 'før snekuglen'-Line. Den Line, jeg nogen gange helt kan glemme, jeg har været. Den Line, jeg ville give alt for at være igen!
     Af og til tænker jeg: Hvad hvis jeg ikke kan stoppe gråden igen? Hvad hvis jeg aldrig bliver rigtig glad igen?
     Men det er i de øjeblikke, at jeg kan høre Aases milde latter og se hende lægge de gigtplagede hænder mod sit bryst, mens hun med mild latter hikster sin visdom ud:
"Men kære barn, dog - der er da ingen, der udelukkende går grædende gennem livet. Før eller senere holder det op med at gøre ondt!"
     Og hvem skulle vide det, hvis ikke Aase? Hun har overlevet en voldelig eksmand. Utroskab. Tabet af et barn. Tre kroniske sygdomme. En brand, der nær havde kostet hende livet, og hvor hun mistede stort set alt - blandt andet sin højtelskede Golden Retriever.
     Og hun overlevede Gråsten - sammen med mig!
     Og stadig var hun kvinden, der altid var glad og ved godt mod. Det var hende, der satte liv i det hele. Hende der fandt på det med pruttepuden. Hende der tog til Tyskland for at købe slik til børnebørnene og fór vild på vej hjem, så hun måtte banke på en fremmed dør, hos et par, der endte med at køre hende hele vejen tilbage til Gråsten, lige i tide til aftensmaden. 


Og når nu Fugl Føniks én gang har kunnet rejse sig af de sørgelige rester, mon ikke han så kan gøre det igen?
     Måske jeg kunne blive som den lille pige med tophuen, der snurrede rundt på skøjterne og med stort smil på læberne. Måske jeg kunne blive levende igen en dag? Måske ...
     Der var jeg i hvert fald i de ellers så triste uger på Gråsten Gigthospital. Der skete mange skøre ting i de dage. Jeg lærte meget af Aase - og det skete i de dage ... på hospitalet i Gråsten. 






10 kommentarer:

  1. Hvor gør det ondt i mig at høre, du har haft/har det sådan, men samtidig at du har gode minder derfra pga. Aase.
    Det lyder som nogle gode og sjove ting, I fandt på(:

    Og forresten vidste jeg slet ikke, du var gift(:
    Nogen gange er det, som om jeg glemmer hvor "gammel" du er. Ikke fordi du er gammel. Men jeg ser dig bare som en på 25-27 år, og jeg aner ikke hvorfor. Den opfattelse har jeg haft, siden jeg læste din blog fra første gang.
    Ligesom forleden da du skrev i en kommentar i mit indlæg, du var 16 år, i 1997, og der blev jeg igen forbavset, fordi ja, det gjorde jeg bare.
    Nå, det havde slet ikke noget med indlægget at gøre, jeg ville bare skrive, jeg blev "overrasket" over, du var gift(:

    www.dyreglad-pige.blogspot.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, ja så informativ er min blog. ;) Jo, jeg blev tidlig gift - da jeg var 21. Vi havde allerede været sammen i 5 år på det tidspunkt. Vi havde boet sammen fra start (HG var boligløs og flyttede ind hos mine forældre og jeg). Og da vi planlagde at købe hus (herovre er det billigere end at leje), gav det god mening at være gift. At der så rent faktisk gik syv år før vi fik købt hus er en anden historie. :) Samtidig vidste vi på det tidspunkt ikke, hvordan min sygdom ville udvikle sig, og jeg ville selv gå op af kirkegulvet, og ikke skulle rulles op i kørestol. Få måneder senere havnede jeg faktisk i stolen og var glad for, jeg havde kunnet gå selv. Jeg slap dog ud af den igen nogle måneder senere, da jeg fik ny medicin. :)

      Nogle gange er det underligt at tænke på ... min lillebror er 21 nu, kan slet ikke forestille mig, han skulle giftes. Og når jeg ser på ham, føler jeg mig virkelig gammel! Når først man passerer de 25, er det som om tiden bare overhaler én bagfra med hundrede kilometer i timen. Skræm-men-de! Nogle gange bliver jeg næsten selv overrasket. Alle mine jævnaldrende er gift, har job og børn ... og på en eller anden måde, sidder jeg stadig i tankerne fast i gymnasiet, fordi jeg ikke kom videre i uddannelsessystemet. Når jeg ser dem, bliver jeg chokeret over, hvor gamle de er. Og endnu mere over, hvor gammel jeg selv er! c",)

      Slet
    2. Så har dig og HG også været sammen i lang tid(:
      Jeg ville ikke have noget imod at blive gift nu, når jeg er 21 år. Men det kommer jo også an på, hvor moden, man er, og hvad man har lyst til(:
      Jeg var 18 år, da jeg mødte Casper, og synes, det føles så lang tid siden, fordi jeg har ændret mig på mange måder, bla. min sygdom med angsten osv.
      Jeg fatter ikke, jeg bliver 22 næste år, og at Casper bliver 26 år.
      Jeg forstår godt den tanke med, du i tankerne sidder fast i gymnasiumet.
      Sådan har jeg det lidt med min "ungdom" fordi jeg aldrig rigtig har gået i byen og sådan, og nu føler jeg, jeg "mangler" noget, fordi jeg ikke har gjort det, så jeg er begyndt at have lyst til at gå i byen nu.
      Det lidt mærkeligt at tænke på, at jeg føler, jeg mangler noget:/

      Slet
    3. Jeg har heller aldrig været meget i byen. Det ender altid med, jeg bare sidder og glor og tænker: "Hvornår kan jeg tillade mig at tage hjem?" Heldigvis har jeg aldrig følt, jeg manglede noget der. Men mht. uddannelse gør jeg det tit. Drømmer også tit, jeg er tilbage i 2000 og får chancen for at blive student sammen med resten af klassen - men i drømmen er jeg alligevel altid syg og tænker lidt: "What's the point?" for jeg ved i drømmen, jeg alligevel aldrig bliver i stand til at få et job. Så ja, der var noget, som jeg ikke fik med mig dengang, og som mangler i dag, som du også siger.

      Og jep, vi har været sammen længe - snart halvdelen af mit liv ... hvor vildt er det ikke lige! Min yngste bror kan stort set ikke huske, HG ikke var der. Han er en slags ekstra storebror. Han har hentet ham i byen klokken tre om morgenen, han hjalp ham med køretimer, da han tog kørekort. Og da HG mistede sin mor meget tidligt og ikke har kontakt til sin far, 'adopterede' mine forældre ham nærmest. Han var med, når vi var på ferie, vi boede hos mine forældre en rum tid og HG er uddannet på apoteket med min far som mentor. Så det er svært at huske, han engang ikke var del af vores familie eller liv, fordi han er det så helt og holdent nu. Han kalder også mine forældre for 'mor' og 'far', hvor han kalder sin egen far ved fornavn.

      Slet
    4. Jeg har ofte maridt om skolen, men det har ikke noget at gøre med, at jeg mangler noget. Det mere at jeg drømmer, jeg har meget fraværd, og at jeg tænker over, jeg egentlig ikke behøver være i skolen, fordi nu er jeg jo sygmeldt, og det er altid det samme med, at jeg er i skole igen, men at jeg så opdager, jeg ikke behøver at være der jo, fordi jeg er syg. Ret underligt.

      Hvor dejligt, at HG er som en slags storebror for din lillebror, og at han er blevet så meget en del af din familie.
      Det ved jeg ihvertfald selv betyder meget, at Casper er blevet ved min familie(:

      Slet
  2. Hold fast det rørte mig så dybt at læse denne/din historie for 10 år siden. Den minder mig så meget om den historie, jeg selv er ved at skrive om "Mit eget lange liv med en psykisk sygdom" 13 års kamp som desværre ikke er slut endnu, men forhåbentlig en dag ser jeg lys for enden af tunnellen, hvem ved?:-)

    Jeg ved ikke, om du har læst mit første indlæg om mit forløb, ellers er du da meget velkommen til at læse det på min blog: "Livet med en psykisk sygdom 1. del"

    Du skal i hvertfald vide, at du ikke står alene med at dele dine tanker. Du ønskes et stort og ikke mindst varmt julekram herfra mig af <3
    Helena

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak for dine søde ord. :)

      Jeg tror nok, jeg har læst og kommenteret den - hvis det er det indlæg, der hedder "Mit sygdomsforløb gennem de sidste 13 år" - glæder mig også til fortsættelsen. :)

      Slet
  3. Åh Line, igen og igen blir jeg ked af alle de ting du har været igennem og stadig gennemlever.
    Du var jo frisk sidst vi sås (ok det er så også lige en del år siden) så det er svært at forestille at du lever sån som du gør nu...
    Kan slet ikke få ind i mine tanker om, hvordan det vil være at bli placeret på sån et sted, i den alder og i december hvor man burde være hjemme. Når jeg læste det kom jeg til at tænke på at, jamen det her er som at læse en af de der mange bøger man pløjer igennem. Der er da ingen som oplever sån noget!! Men jo desværre er der det...

    All I want for Christmas is that you will get well!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det sjove er, at jeg ikke føler, jeg har været uretfærdigt meget igennem - med det er jo bare en positiv ting. :) Men den jul var dog ikke sjov. Desuden fyldte min far 60 i januar, og det var trist ikke at kunne være med til at fejre ham. Til gengæld var jeg nok en af de eneste danskere, der kom gennem december med et vægttab. c",)

      Slet
  4. Kære Line,

    hvor er det dog gribende læsning. Du beskriver det så levende, at din smerte virkelig kommer ind under huden og berører mig dybt. Din beskrivelse med snekuglen er uovertruffen, og det er et klart og præcist billede af, hvordan det føles at være tilskuer til sit eget liv.

    Det, der skete i de dage på Gråsten Gigthospital, har præget dig for altid. Line, jeg håber inderligt for dig, at du sætter dig selv og sorgen fri, og du igen kommer til at føle dig levende.

    De kærligste tanker fra
    Louise

    SvarSlet

Tak for din kommentar. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...