tirsdag den 11. september 2012

Vil du også være forfatter?


Jeg støder på flere og flere bloggere, der kommer med udtalelser om, at de gerne vil være forfattere. Uanset, hvad man lægger i betydningen - 'jeg vil leve af det'-forfatter, 'jeg vil gerne tjene en ekstra skilling'-forfatter eller 'bare' 'hyggeskribent' så synes jeg, at I skal slå Fyldepennen op. Jeg ved godt, jeg har nævnt det før, men folk synes at værge sig lidt, så dette her indlæg er dedikeret til dig, der muligvis ville have gavn af Pennen.

Fyldepennen og jeg: I 2005 introducerede min far mig for Fyldepennen. Han blev ved med at fable om, at det bare var stedet for mig. Jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg var kritisk ... Men i hvert fald var det mest for at føje ham, at jeg oprettede mig. Og det er det bedste, jeg nogensinde har gjort!

Hvis du vil finde mig på Fyldepennen, er jeg her: ALFen. Mit fyldepennenavn, ALFen, har med tiden givet mig kælenavnet 'Alfie', og det er også derfor, at jeg her på bloggen har valgt dette 'efternavn' fremfor mit eget borgerlige.

Blandt mine mest læste og bedste tekster er:

* Hudløs - et digt der, for en gangs skyld, er personligt. Ellers begår læsere ofte den fejl at koble forfatteren og jeg-fortælleren sammen, men i denne sammenhænge, har jeg valgt rent faktisk at være selvbiografisk. Et digt, der faktisk er udsprunget af et indlæg her på bloggen.

Du forsvandt er digt om forhold; om det at være mand og kvinde og tale fra hvert sit verdenshjørne. Jeg har valgt at vende digtet på hoved og skrive det, så det er set fra mandens synsvinkel.

* Kun en tåbe - et digt ... eller 'anti-epos', der viser et karikeret, men også humoristisk billede af den fallerede forfatter, der føler sig misforstået af verden.

* Når jeg bliver stor ... - en personlig klumme om min barndom og opvækst med et humoristisk islæt.

* ... Er der håb? - er et digt, der egentlig blev skrevet på bestilling. Jeg blev kontaktet af et forlag, der var i gang med et projekt, hvor de ville samle tekster fra en håndfuld forfattere, der skrev om depression/angst. Planen var en bog, der skulle indholde både personlige erfaringer med/om disse sygdomme, men også videnskabelige artikler. Desværre blev projektet aldrig til noget.

* Sko min hest - endnu en personlige klumme, der udsprang af en tekst her på bloggen. En klumme om barndom, familie, minder og sko.

* Jeg ville ... - et digt om drømme og livsvalg.

* Det manglede da bare andet! - en novelle, der også blev skrevet på opfordring. Et forlag kontaktede Fyldepennen og opfordrede forskellige forfattere om at skrive om ældre i dagens Danmark. Desværre endnu et projekt, der kuldsejlede. Min tekst er en novelle set med (stærkt) humoristiske øjne på det at blive ældre og føle sig overflødig og værdiløs.

* Fortidens dør - til et Fyldepennetræf fik alle deltagerne den opgave at skrive en tekst, der skulle rumme visse elementer (f.eks. en kuglepen, et lys m.v.). For mit vedkommende endte det ud i denne kortprosa tekst, der handler om at konfrontere sig med sin egen fortid. Selv føler jeg ikke rigtig det store for denne tekst, men ikke desto mindre, er det min allermest læste, elskede og kommenterede.

* Tossemagneten - this is the money maker! Denne selvbiografiske klumme handler om at se sig selv og sine egne skavanker med humoristiske øjne. Den blev 'fundet' af et forlag, der bad om lov til at udgive den til undervisningsbrug. Den har alene i år indtjent mig 3587 kr. Og jeg har absolut intet gjort for det - blot skrevet en tekst for min egen fornøjelses skyld. Jeg har ikke gidet lægge den energi i det, som det kræver at blive rigtig forfatter. Jeg skriver for min fornøjelses skyld, og fordi jeg ikke kan lade være. Men hvis et forlag så ønsker at bruge en tekst og tilmed vil betale for det - så takker jeg ikke nej!

* Og det skete i de dage - endnu en selvbiografisk klumme. Denne gang om min rejse gennem sundhedssystemet og 'den hvide verden'. Det er min personlige oplevelse af det at blive voksen og lære tingene the tough way. Den bygger især på mit ophold på Gråsten Gigthospital tilbage i december 2002. Da teksten blev publiceret, blev jeg kontaktet af en læge på hospitalet i Gråsten, der bad om lov til at uddele teksten blandt personalet, så de kunne opleve, hvordan det var at være patient i dette univers.

* Issa - endnu et 'anti-epos'. En af mine egne favoritter. Et indblik i en familieskæbne.

* ... Men lidt har også ret! - et humoristisk rim om det at der skal være plads til os alle.

* Af jord skal du igen opstå - en tekst, der stammer helt tilbage fra jeg var 17 år og forsøgte at finde min egen skrivestil. En tekst, der har modtaget stor ros, men som jeg måske især synes er 'sjov', fordi jeg virkelig kan se, hvor meget min skrivestil har ændret sig med hjælp fra Fyldepennen!

Jeg har selvfølgelig også flere tekster derinde, men disse er de bedst raidede eller dem, der stor mit hjerte særligt nær. Størstedelen af de andre er tekster, jeg overvejer at slette.

Fra den uge "Kun en tåbe" lå nummer et blandt de populære tekster.
Hvilke forfattere har Fyldepennen fostret? Der er sikkert en del forfattere, du allerede kender, som har startet deres karriere på Fyldepennen. Blandt kendte og populære forfattere, kan bl.a. nævnes: Kim Leine, der er udkommet med flere romaner på Gyldendal - bl.a. den meget omtalte "Kalak" og en af mine personlige yndlingsromaner "Valdemarsdag". Charlotte Heje Haase (Spacemermaid) der fik sine blogtekster fra Pennen udgivet. Det er bl.a. blevet til "1001 tårs tøsetanker" og "Skydykker uden faldskærm". Charlotte har også udgivet en bog med samlede klummer i "Generation Multiorgasme". Helene Tegtmeier med Tellerupromanen "Frygt". Anika Eibe, der står bag flere af mine personlige reolfavoritter, bl.a. "Atalanta" og "Dronning af blod". Carina Evytt med bl.a. Tellerupromanen "Jack The Rippers lærling". Teddy Vork med bl.a. "Diget" og "Hvor skyggen falder". 

Husk at du kan finde min anmeldelse af nogle af disse bøger under fanen "Bogmaraton og anmeldelser 2012"!
Hvad kan Fyldepennen give mig? Hvis du er frisk på at andre gennemlæser dine tekster med kritiske, kærlige og skarpsindige øjne; hvis du gerne vil finde en betalæser til et af dine projekter - eller gerne være det selv; hvis du gerne vil møde ligesindede, der interesserer sig lige så meget for de skrevne ord som du, er Fyldepennen et godt bud, på et sted, du vil elske. Du skal dog være opmærksom på, at kan du ikke klare kritik (og her tænker jeg især på den negative), hvis du ikke ønsker, folk skal kommentere de dårlige vaner, der skal luges ud af dit sprog, dine stavefejl (men også alle dine guldkorn), skal du nok ikke lægge dine tekster op. Vi har at gøre med folk, der elsker det skrevne sprog og gerne værner om det og ser korrekt sprogbrug. Samtidig er det dog også en meget kærlig flok, der tager sig gavmildt af hinanden - men der er altså ikke lutter rygklap og falsk begejstring. Gennem årene, har jeg fået rigtig mange ... ja, gode venner, vil jeg betegne dem som, gennem dette forum. Jeg har mødt flere af dem på træf, eller blot hvis de kommer her til øen, eller jeg i nærheden af, hvor de bor. Jeg har jublet med dem, der slipper gennem forlagenes nåleøje, trøstet de, der fik negativ tilbagemelding og skrevet mange og lange private breve med rigtig mange af de dejlige mennesker derinde fra. Rigtig mange af menneskene derindefra står mit hjerte endog meget nær!

Hvordan fungerer Fyldepennen?  Fyldepennen har for nyligt fået en makeover, så tingene nu foregår lettere, men også anderledes end før. Siden er meget mere overskuelig - især for nytilkomne. Du kan oprette både en forfatterprofil OG en fyldepennenprofil - eller du kan nøjes med sidstnævnte. De to er dog linket sammen. Men du kan altså godt oprette dig som bruger, uden at oprette dig som forfatter. På den måde, vil du få adgang til debatforummet, dagbogsskrivning og chatten. Hvis du ønsker en forfatterprofil, fungerer det i dag sådan, at du selv uploader dine tekster. Du bliver nænsomt guidet igennem, så du finder ud af, hvad kategori, din tekst skal publiceres under. Hver uge får du en kvote på ét upload. Du kan dog øge din kvote: Hvis du anmelder bøger, får du tre uploads. Hver gang du kommenterer ti tekster, optjener du endnu et. Fyldepennen spiller meget på give-and-take-princippet. Så hvis du er typen, der bare gerne vil læne dig tilbage og roses, fungerer det ikke. Hvis du vil læses og 'ses', gælder det om også at se, læse og kommentere andre - et princip, der også gør sig gældende her i blogland. :)

Hvis du har spørgsmål om Fyldepennen, må du meget gerne skrive til mig. Ellers kan jeg kun opfordre de nysgerrige til at komme i gang. I værste fald, er det ikke et site for dig, og du kan slette din profil. I bedste fald, kan det blive startskuddet til en karriere og til mange gode venskaber.

4 kommentarer:

 1. Mange tak for tippet om Fyldepennen :-)

  http://lolesen.blogspot.dk/2012/09/stilledage-og-noget-om-at-lse.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak - og tak for det henvisende indlæg på din egen blog. :)

   Slet
 2. Skulle netop til at fise ind og sige: "Heey, jeg er er også tosset med Fyldepennen", da jeg ser at du har givet mig fine ord med på vejen. Tak skal du have, Line. :-)
  Og jeg mindes også at have læst en historie af dine, der i lang tid efter sad i baghovedet på mig.
  Gad vide hvad det projekt egentlig endte med? :-)

  Under alle omstændigheder kan jeg kun give dig fuldkommen ret. Fyldepennen er ikke kun et sted, hvor man kan uploade tekster, og ... HVIS du er villig til at arbejde lidt for det, kan få gode og brugbare råd og kritikpunkter.
  Men endnu bedre ... man kan få givende og varige venskaber, debattere skriveriets mange facetter, forlagsbranchens do and dont's eller bare læne sig tilbage og læse den overflod af gode historier der ligger derinde. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Anika, du er jo en stor del af Pennen - en af de første, jeg 'lagde mærke til'. Og jeg har jo også dine bøger. :)

   Ja, jeg husker også mit (nu) skrottede projekt - har faktisk nævnt det i et tidligere indlæg herinde (husker dog ikke hvilket). Det kunne dog være sjovt, hvis jeg en dag fik den dér passion tilbage, hvor man brænder for et længere projekt. Pt. er det stadig kun de kortere tekster, jeg kan forholde mig til. Jeg føler også, der er mange ting, jeg skal 'genlære' efter så mange år uden skriveriet. Pludselig dukker der ting op, der var gået i glemmebogen ... som do and don'ts. Pt. har jeg dog ikke det vilde behov for udgivelse. Jeg har ikke rigtig noget, jeg føler, jeg bare MÅ bidrage med. Men måske en dag. :)

   Slet

Tak for din kommentar. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...